Fråga Doktorn!

Vi på Sjögrens Journal får ofta frågor kring sjukdomen Sjögrens syndrom. Med anledning härav inleder vi en spalt med rubriken ”Fråga doktorn”. Eftersom många frågor är likartade blir frågorna inte personliga. Fördelen med detta är att frågorna kan spänna över ett vidare område eftersom det finns gott om variationer i Era frågeställningar. Vårt mål är att c:a en gång i månaden låta specialistläkare och överläkare Rabi Dash svara på Era frågor. Var vänlig sänd Era frågor till:

 info@sjogrensjournal.se

Rabi Dash

Fråga 1 :

Kan miljöfaktorer som t ex kemikalier i inomhusluften få Sjögrens att bryta ut, dvs en olämplig arbetsmiljö?

Doktorn svarar;

Orsakssammanhang bakom Sjögrens syndrom är ofullständigt känd. Vi vet dock att
genetiska faktorer predisponerar för bildning av autoantikropparna mot SSA och SSB
och utvecklandet av sjukdomen. Det har spekulerats i, men aldrig fullt ut kunnat
föras i bevis, att vissa virus skulle kunna utlösa sjukdomen.
Vi vet inte om kemikalier kan bryta sjukdomen. Stress kan bidra till många
autoimmuna sjukdomar.

Fråga 2 :

Kan barn ha Sjögrens? Ett barn som klagar mycket på torr mun, speciellt på morgonen – kan det vara Sjögrens syndrom, eller annat ? Bör det undersökas?

Doktorn svarar;

-Jag aldrig sett ett barn med sjögrensyndrom och den vanligaste. Den vanligaste
insjuknandeåldern är 40-50-årsåldern men sjukdomen kan debutera i alla åldrar.

Fråga 3 :

Jag är kvinna och har läst lite om Sjögrens syndrom. Mycket stämmer in på mig själv. Jag har talat med min läkare på vårdcentralen och hon har svarat mig så här: ”vad gör det om du får en sådan diagnos? Du kan ha det men de som utreder sådana diagnoser, finns inte längre ( en klinik i Gbg )” Jag sover minst 11 -12 tim./dygn och lever med ständig smärta. Vad gör jag för att bli utredd? Kan man skriva en självremiss till vilken sjukhus man vill ?

Doktorn svarar;

– Ja, du kan skriva en egenremiss. Åtminstone tar vi emot patienter på egenremiss i mån av
plats och tid. Du kan också vända dig till din vårdcentral och be dem skicka en remiss till reumatologmottagning på hemorten.

Fråga 4;

Jag har börjat att äta Plaquenil. jag undrar hur lång tid det tar det innan man märker någon effekt. Jag har också hört att man bör göra en synundersökning, stämmer detta?

Doktorn svarar;

– Det tar ca 3-månader innan man får effekt av behandlingen. Om du inte har någon
ögonsjukdom behöver du inte göra ögonundersökning, men får du sömnproblem
ska du kontakta din läkare för remiss till ögonläkare.

Fråga 5 :

Jag tar plaquenil sedan 2 år. Jag mår bra av medicinen och är piggare, samt att jag inte är lika trött som tidigare. Jag har dock fått besked från provtagning att jag har ett lågt värde av vita blodkroppar. Beror detta på plaquenilen eller på något annat?

Doktorn svarar;

-Sannolikt beror dina värden på din sjukdom. Man bör dock kontrollera om andra mediciner som Du tar kan påverka dina blodvärden, ex.vis NSAID typ Voltaren som kan ha påverkan av dina blodkroppar.

Fråga 6:

Vet man varför, eller finns det teorier, varför 1 av 10 som får diagnosen Sjögrens syndrom är kvinnor ?

Doktorn svarar;

-Forskning har visat att det finns ett samband mellan det kvinnliga hormonet Östrogen och sjögrens syndrom, men längre än så har man i stort sett inte kommit i forskningen.

Fråga 7:

De män som får sjukdomen är något specifikt för dessa, ex.vis. hormonellt?

Doktorn svarar;

– Var god se svar fråga 7 ovan.

Fråga 8:

Blir man lättare förkyld när man har pSS.

Doktorn svarar;

– Jag tror inte det, men om man tar immunosupprimerande medel har man större benägenhet till att få infektioner.

Fråga 9.

Kan sjukdomen expandera när man blir äldre i takt med att kroppen producerar mindre hormoner?

Doktorn svarar;

-Vi vet inte, men om man har en aktiv sjukdom blir man sämre i takt med åldrandet.

Fråga 10:

Dålig munhygien på grund av dålig salivbildning orsakar ofta karies och vi som är äldre och har Sjögrens, har ofta fått våra tänder ifyllda med amalgam/kvicksilver, som förbjöds 2009. Det påstås att amalgamet kan orsaka följdsjukdomar eller kan förvärra hälsotillståndet för den som har dåligt imunförsvar s.s. ex.v. RA eller sjögrens m.m.i kroppen på grund av lågt immunförsvar. Kan det finnas någon sanning i detta?

Doktorn svarar;

-Jag vet inte, men det går inte att utesluta tungmetallers negativa påverkan av kroppens funktioner. Detta gäller ju även de som inte är belastade av autoimmun sjukdom.

Fråga 11.

Hej, Jag har Sjögrens syndrom och är ofta illamående. Finns det något preparat eller medicin som kan dämpa mitt illamående?

Doktorn svarar;

– Min erfarenhet är att Ondenstron brukar fungera bra.

/Överläkare Rabi Dash

——————————–
Fråga 1.

Många är oroliga för de symptom som kortison kan ge, speciellt efter långvarig användning. Finns det något alternativ till kortisonbehandling?

Doktorn svarar;

Ja, kortison kan ge biverkningar efter långvarigt bruk. En av dessa biverkningar är benskörhet. Om man tar kortisonbehandling längre är 3 månader bör man göra en bentäthetsundersökning och behandlas med läkemedel som Alendronat och Kalk-D vitamintabletter. Om man har symptom som domineras av ledsymptom vid Sjögrens syndrom kan man behandlas med bromsmediciner, tex Methotrexate.

 

Fråga 2.

En återkommande fråga är att många med Sjögrens syndrom har stora besvär med sin mage. En del har ideliga diarréer och för andra är det precis tvärtom, dvs. man  uträttar sina behov alldeles för sällan.

Givetvis undrar man vad detta kan bero på. Ett läkemedel som ofta nämns är det receptfria läkemedlet Creon. Vissa använder detta och andra läkemedel utan att ha gjort en medicinskt kontroll vad deras symptom kan bero på. Är det så att dessa magproblem är ett vanligt bland ”Sjögrenare”? och är det kanske bukspottskörteln som inte fungerar som den ska – på vilket sätt ställer man diagnos?- och slutligen kan magproblemen ha andra orsaker?

Doktorn svarar;

Mag/tarmproblem som Du nämner är vanligt i samband med Sjögrens syndrom och det beror delvis på förändrad funktion hos olika exokrina körtlar, tex bukspottskörteln.

Man kan utreda vidare på olika sätt. Gastroskopi kan vara en bra undersökning för att se om magslemhinnan fungerar, tex kan man utesluta magsår eller atropisk gastrit. Man ta ett prov för att utesluta en infektion med Helicobakterie pylori. Vissa patienter har problem med underfunktion av bukspottskörteln och det kan utredas med utraljudsundersökning (USG), skiktröntgen (DT) och i vissa fall med avancerade undersökningsmetoder som Magnetröntgen eller en invasiv metod som ERCP.

Man kan kolla blodets amylasnivå. Creontabletter kan användas vid kronisk bukspottskötelinflammation där malabsorption och undernäring är dominanta symptom.

Rökning och långvarigt alkoholmissbruk kan på sikt leda till kronisk bukspottskörtelinflammation.

 

Fråga 3.

Under våren fick vi en hel del frågor angående astma och pollenallergi. Är detta speciellt vanligt förekommande vid autoimmuna sjukdomar och kan man på något sätt förebygga besvären?

Doktorn svarar;

  1. Torra slemhinnor och torrhosta är två av de vanligaste symptomen vid Sjögrens syndrom som kan ge astmaliknande symptom. Astma och allergiska reaktioner kan även vara en del av den autoimmuna sjukdomen. Utslag kan vara tecken på kärlinflammation (vaskulit).

 

Några ordförklaringar:

Amylasnivå.

Amylas är ett enzym blod som oftast bildas i bukspottskörteln och även i spottkörtlarna. Enzymet är involverat i matsmältningen.

 

Invasiv metod som ERCP

Medicinsk teknik, innebärande en kombination av endoskopi och genomlysning för att diagnostiserar och behandla eventuella sjukdomar i gallvägar och bukspottkörteln.